Dün Aydın’a
gittiğim zaman Aydın belediye binasının ön tarafındaki meydanda bir
hareketlilik gördüm ve hemen yaklaştım. Meğer ‘’Zeytin ve Zeytinyağı hasat
Şenliği’’ hazırlıkları yapılıyormuş. Hemen stantlara elimde fotoğraf makinemle
yaklaştım.Hem sohbet ettim, hem de fotoğraf çekimleri yaptım. Buradaki görevli
kişilerden de çok güzel bilgiler aldım. Bir Nazillili olarak zaten hayatımız
zeytinyağ üzerine kurulu olduğu için
zeytinyağını bu özellikleriyle değil de
üretim aşamaları ve ürün çeşitliliği üzerine bilgiler aldım.
Bir zamanlar
televizyonda ‘’Lorenzo’nun yağı’’ isimli bir flim izlemiştim.Çaresi olmayan
hastalığın pençesindeki çocuklarını zeytinyağıyla iyileştirme mücadelesi
veren bir ailenin öyküsünü anlatıyordu.
Bu flimden yola çıkarak,ayrıca çocukluk
anılarımın arasında zeytinyağının yer aldığı bölümler olması nedeniyle böyle
bir yazı hazırlıyayım dedim.
Önce üretim
miktarlarından kısaca söz edeyim. Türkiye ,Dünya zeytin alan varlığının yüzde
8.6’sına,üretiminin de yüzde 9.3’üne sahip bir ülke. Aydın ise Türkiye zeytin
alan varlığında yüzde 17.7,toplam dane üretiminde yüzde 26 ile ilk sırada,
zeytinyağ üretiminde ise yüzde 29 ile 2. Sırada yer almakta.
Türkiye ,dane üretiminin yüzde 78’ini sırasıyla
Aydın,İzmir,Manisa,Muğla,Balıkesir,Bursa ve Çanakkale’den elde etmekte.
Zeytinyağ,katkısız olarak,hiçbir kimyasal işlem görmeden,sıkıldığı anda
bile tüketilebilen bir yağdır. Bu cümleyi yazınca aklıma hemen
çocukluğumda ayak yağı olarak belirtilen
yağın elde edilişi geldi. Gerçekten de
çuvalların içine konan zeytinler
temiz lastik çizmelerle çiğnenerek yağ çıkarılıyordu ve bu yağın en
büyük özelliği sıkılınca komşulara da biraz verilerek kuru incir batırılarak
yeniyordu.
Gelelim
zeytinyağının özelliklerine ve yararlarına. Öncelikle şunu belirteyim. Nazilli
Türkiye’de en uzun ömürlü insanların yaşadığı yer.(100 yaşın üstündeki insan
sayısı Türkiye’deki başka yerleşim yerlerine göre çok fazla.)Nazilli’de her
şeyde zeytinyağı tüketiyoruz. Pasta,börek,tatlı,kurabiye,kızartma yapımında bile zeytinyağı kullanıyoruz.
Zeytinyağlı yemeklerimiz çok lezzetlidir. Etli yemeklerde bile zeytinyağının
lezzetini alabilirsiniz. Hele sabah kahvaltısında bir tabağa zeytinyağ
koyun,üzerine kırmızı pul biber koyun, ekmeği bandıra bandıra yiyin. İsterseniz
kekik te koyabilirsiniz. Salatalarınızda da rahatlıkla zeytinyağını
kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı
öncelikle kolesterol içermemektedir.Aynı zamanda kolesterolü azaltmakta da
yardımcıdır.Kalp hastalıkları riskini azaltır.A,D ve K vitamini yönünden
zengindir ve kanser hastalığı ile ilişkilendirilmiş serbest radikallere karşı
koyan antioksidanlar bakımından iyi bir kaynak olmak özelliğini taşır.
Kolesterolden dolayı oluşan safra taşlarına karşı da koruyucu bir rol oynama
özelliği vardır.Hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Örneğin bağırsak problemlerinden dolayı kabızlık
probleminiz varsa akşamdan zeytinyağının içine 2-3 tane kuru incir koyup sabah
aç karnına tüketin. Bir-iki gün devam edin çok faydası olduğunu
göreceksiniz.Zeytinyağ ayrıca iyi bir enerji kaynağıdır.
Çocukluğum yine burada devreye girdi. Çok kötü bir şekilde
düşmüştüm.Bacağım boydan boya yüzüldü.Hem ağlıyorum hem de eve gidince annemden
duyacağım laflar ve neden dikkat etmiyorsun diyerek yiyeceğim dayağı
düşünüyorum. Yanıma bir teyze geldi. Ağlama kızım,hemen eve git annen zeytinyağ
sürsün dedi. Anneme söyler miyim, kendim sürdüm ve bir tülbentle bağladım.
Annem halimden anladı tabi ki ama bir şey demedi,zaten cezamı kendim çekiyorum.
Ertesi günü kızarmış ve kanamış olan
bacağım kararmış ve hemen kabuklanmaya başlamıştı. Yine bir gün kucağımda 8
aylık oğlumla dururken arı geldi,ikimize de soktu. Tabi ki ne yaptık? Hemen
zeytinyağı. Çocuklar küçükken
düştüklerinde sıyrılan yerlerine zeytinyağı, daha bebekken düşüp dudağını
patlattığında da yine zeytinyağı.
İşte böyle sevgili dostlar. Aydın’a gittiğimde gördüğüm bir
şenlikten birden bire bu yazı ortaya çıktı.Aslında daha yazacak o kadar
çok şey var ki.Eh onları da daha sonra
yazar devam ederim.
Herkese sağlıklı günler diliyor, sofranızdan zeytinyağını
eksik etmeyin diyorum.
Zeytin silkme makinesi
Sultanhisar Ziraat Odası başkanı bey, Kavaklı Köyünün zeytinlerinin 2.5-3 kg. dan 1 kg. yağ çıktığını söyledi. Bildiğimiz kadarıyla ovalık yerde 7-8 kg. zeytinden 1 kg. yağ, bayır yerlerdeki ağaçlardan da 4 kg. zeytinden 1 kg. yağ çıkıyormuş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder