Hürriyet

28 Mayıs 2012 Pazartesi

İç pilavlı Sazan Balığı Dolması

Silverline ''En başarılı Fırın Yemekleri Yarışması''nda 1. lik alan yemeğim.



Malzemeler: ( 1 kiloluk sazan balığı için)
1 su bardağı pilavlık bulgur, 1 tane kuru soğan, balığın içinden çıkan havyar, 1 yemek kaşığı tereyağ, 3 çorba kaşığı zeytinyağ,sıcak suda bekletilmiş kuşüzümü, tarçın, yenibahar, dolmalık fıstık,tuz, karabiber,kuru nane,
 Balığın sosu için: kırmızı toz biber, zeytinyağ,kıyılmış maydanoz, tuz, 4 diş ezilmiş sarımsak.

Yapılışı: Sazan balığın kabuğu balıkçılarda çıkartılır.İçi temizlenip yıkanır.

Bir kapta sos malzemeleri karıştırılıp balığın içi-dışı güzelce sıvanır,pilav pişinceye kadar bekletilir.


Bir tencerede zeytinyağda soğan kavrulur,içinden soğanlar alınıp kalan yağda dolmalık fıstık kavrulur,soğanlara eklenir.

Bir pilav tenceresinde tereyağ eritilir, havyar konup sapsarı oluncaya kadar kavrulup, yıkanmış bulgur eklenir.

Güzelce kavrulduktan sonra soğan ve fıstık eklenir,biraz daha kavurduktan sonra suyu ve üzümler,tuz eklenip pişmeye bırakılır.

Altını kapattıktan sonra içine bolca kuru nane karıştırılır.Biraz soğuyunca sosta bekleyen balığın karnına doldurulup iple dikilir.


Eğer balık 1 kg. civarındaysa fırın torbasına konup fırında pişirilir.

Eğer 2 veya 2 buçuk kg. civarındaysa yağlanmış fırın tepsisine konup 160 derecede yaklaşık 1 buçuk-2 saat pişirilir. Süsleyerek servis yapılır.

( Bu büyük balığı fırın torbasına koymadan yarışmada fırında pişirdim.)

7 yorum:

  1. Sizi canı gönülden tebrik ederim Nihal hanım.Bu tarifle birinciliği haketmişsiniz.Ellerinize emeklerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Fuat bey.

    YanıtlaSil
  3. Tebrik ederim arkadaşım ellerine sağlık gerçekten nefis görünüyor.
    Sevgiler.....

    YanıtlaSil
  4. Tebrik ediyorum.Ellerinize sağlık.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Nihal tebrikler muhteşem görünüyor ellerinize sağlık arkadaşım sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar.

    YanıtlaSil