Hürriyet

17 Eylül 2011 Cumartesi

İstiridye mantarı

Fotoğrafları büyütmek için üzerine tıklayınız.




İstiridye mantarı

1- Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantar şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanıdır.

   2- Vitamin deposu olan İSTİRİDYE MANTARI , insan sağlığını koruyucu B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B7) C ve D vitamini yönünden zengin bir besindir.

3- Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar, bünyeyi hastalıklara karşı korur.

4- YAPRAK Mantarın bilinen en iyi bitkisel protein kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, "Vücut hayvansal gıdalarla protein kadar da yağ alıyor ancak mantarda yağ oranı neredeyse sıfır. Mantarla vücut saf protein alır" demektedirler. Etin yerini tutan mantarın, protein değeri etten fazladır.

5- İSTİRİDYE MANTARIN  kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Yağ oranı yok denecek kadar düşük olan ve kesinlikle kolesterol içermeyen mantarlar, sağlıklı diyet listelerinde kullanılır.

6- İSTİRİDYE MANTARI yorgunluğu giderir, düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir ve bedenin gelişmesinde yardımcı olur.

7- YAPRAK Mantarı barsakların çalışmasını sağlar.

8- Mantardaki 'Lentinian' adı verilen maddenin tümörleri azalttığı bilinmektedir.
  1. 9-İstiridye mantarı , beyin kanamaları, damar sertliği ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur.


Malzemeler:Yarım kilo istiridye mantarı,tavuk etleri,3-4 tane yeşil biber, 1 tane kuru soğan, zeytinyağ ,tuz,istenirse karabiber,kırmızı toz biber,

Yapılışı: mantarlar yıkanıp doğranır. Tencerede soğan ve biberler zeytinyağda kavrulur.Tavuklar eklenerek kavurmaya devam edilir.İçine mantarlar eklenip ağzı kapalı olarak pişirilir. İneceğine yakın tuz eklenir. Mantar sulandığı için ben su koymadan kısık ateşte pişiriyorum.

Arzu edilirse yemeği yaparken domates, salça, kırmızı toz biber eklenerek renkli bir yemek yapılabilir.

1 yorum: