Hürriyet

24 Şubat 2012 Cuma

Aydın'da ot kültürümüz

 Geçen Çarşamba günü bir işim nedeniyle Söke'ye gittim.Özellikle o günü seçtim çünkü Söke'nin pazarıydı.Bizler bu bölgede  her türlü yeşilliği çok tüketiriz. Ben de değişik otları,sebzeleri, meyveleri denemeye meraklı birisi olarak pazarda gezip otlara bakmasam olmazdı.Nazilli'de olmayan ama Söke,Kuşadası,Didim ve İzmir'de bulunan otları bulmak amacıyla pazarda karış karış gezdim.Otların satıldığı bütün tezgahlara uğradım. Köylülerin yanına gittim.Çeşitli otları aldım ve nazilli'ye öyle döndüm. Bu arada hangi otu aldıysam mutlaka nasıl pişiriliyor diye de sordum.
   Bugün size sadece otları göstereceğim, yemeğini, salatasını yaptıkça da tekrar yayınlayacağım.
 Ağzı kara


 Eşek helvası

 Hardal otu

Hindiba

Şevket-i Bostan
Sinavra

Aşağıda yayınladığım otlar da Nazilli ve çevresinde,köylerde  yetişen otlar.
 Acı marul
Azman (cibes)
Ebegümeci ve iğnelik
Ekşimcik(kuzu kulağı)
Eniş
Gelincik
Haşhaş otu
Kenker
Madımak (İç Anadolu)

Sarmaşık
Sirken
Soğan cücüğü
Zahter (Antakya)
Endive (Kıvırcık hindiba)

Ak bambul
Arap saçı
Bakla yaprağı
Deniz börülcesi
Enginar sapı
Kara bambul
Labada
Kaz ayağı
Yarpuz

15 yorum:

  1. Handibayı çok severim.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. hiçbirini bilmiyorum ne kadar da cahilim öyle değilmi? ne yapayım bizim buralarda bunları satan bir pazar falan yok ki. Sevgilerimi gönderiyorum iyi hafta sonları...

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim yorumunuz için sizin sayenizde otları ve doğada yetişen şeyleri tanımak ve değerlendirmek ihtiyacı hissettim. ve inanın yukarıdaki görüntüler beni heyecanlandırdı. bu otları alabilmek için bir yerden başka bir yere gitmeniz bence takdire şayan. ben ki pazarlara bile gidemeyen biri olarak söylüyorum bunu. biz burada ankarada (özellikle benim oturduğum yerde) kışa mahkum kaldık. ne pazar var ne bir yeşillik. çok şanslısınız. sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Yeni otları yayınlamaya devam ediyorum.

    YanıtlaSil
  5. Sarmaşıklar çıkmış mı ya !!!!
    baylırım sarmaşığa ama mutlaka üzerine köy yumurtası olmaı :))

    YanıtlaSil
  6. Bilmediğim ne çok ot varmış şahane doğrusu:)

    YanıtlaSil
  7. merhaba nihalcim..ablam sökede oturuyor.eşide giritli.ne zaman gitsek mutlaka bunlardan biri olur.hergün bir ot haşlanıyor evlerinde.bende cok severim.güzel bir hafta sonu dilerim.

    YanıtlaSil
  8. Çok degerli blog yöneticisi bloğunuzda paylaşılanlar çok etkileyici helikopter ambulans firması olarak başarılarınızın devamını bekleriz.

    YanıtlaSil
  9. yabani marul iç anadolu ( niğde) de getleme diye bilinir.marulun tamamen yabanisidir,mide gazlarını kesinlikle yok eder,şişkinliği giderir. biz sebze olarak çiğ tüketiriz... şakir türk

    YanıtlaSil
  10. bitkilerin yenilebilir veya yenilmeyen az veya çok zehirlilerini %70 bilirim,dağlara giderim ama ekmeğime katık aramam ya kuzu kulağı ya hindiba ya acı marul birşeyler bulur yinede onu katık ederim. bu bilgiyi her insanın bilmesi elzemdir,bu günlerin kötüleri de gelebilir düşümcesi ile ilaç bilgisi olarak bu ilimi öğrenmeliyiz...

    YanıtlaSil
  11. blogu yoruma açık tuttuğunuz için teşekkürler. asar gala kartalı 51. yillice.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. Ben de size güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  13. Kaz ayagi yazan fotograf yanlis

    YanıtlaSil
  14. Ben de aydinliyim bu arada

    YanıtlaSil