Hürriyet

11 Nisan 2011 Pazartesi

Köfteli yahni

Malzemeler:  Köftesi için: Yarım kg. kuzu eti, 1 çay bar. ince bulgur, tuz, kimyon, karabiber,un.
                     Yahnisi için:Yarım kg. kemikli koyun eti, 1 soğan, 2 domates, 2 biber, salça, kırmızı toz biber,tuz, et suyu.
Yapılışı: Kuzu eti dövülüp sinirleri ayıklanır, macun kıvamına getirilir. Ayıklanmış, yıkanmış bulgurla yoğrulur, baharatlar eklenerek minik köfteler yapılır.

Diğer tarafta etli yahni pişirilir ve köfteler kaynayan yemeğin içine atılır, pişirilir.Piştikten sonra servis yapılır.




Dom dom helva



Malzemeler: 3 çay bardağı mısır unu,
                       Yarım kahve fincanı zeytinyağ (istenirse tereyağ)
                        1 su bardağı pekmez şerbeti,
                        İçine 1 çay bardağı dövülmüş ceviz,
                        Üstüne ceviz içi

Yapılışı: mısır unu zeytinyağda kavrulur, rengi dönüp kokusu çıkınca içine ceviz içi konarak karıştırılır, ateşten alınır. Biraz ılıyınca pekmez şerbeti eklenip yedirilir. Avuç içinde şekil verilerek (istenirse kaşıkla) üzerlerine ceviz konup servis edilir.

9 Nisan 2011 Cumartesi

Deniz börülcesi salatası



Malzemeler: 1 bağ deniz börülcesi, 1 tane limon, zeytinyağ.
Yapılışı: Deniz börülceleri yıkanıp yeşil yerleri sert kılçıklarından sıyrılıncaya kadar haşlanır.Suyu süzüldükten sonra kılçıklarından sıyrılarak ayıklanır, servis tabağına alınır. Zeytinyağ ve limon suyu karıştırılarak salatanın üzerine dökülür, servis yapılır. Salataya  ayrıca tuz konmaz, kendisinden tuzludur.

Kahvaltılık


Kahvaltılık
Çocuğunuz veya büyük çocuklarınız:))) her sabah aynı şeyleri yemekten bıktılar mı? Yumurta artık yemek istemiyoruz mu diyorlar. Öyleyse bu yumurtalı ekmeği yapıp yedirebilirsiniz. Yağda kızarmadığı için de hafif bir kahvaltılık.
Lor peyniri veya çökelek, yumurta, tuz,karabiber kırmızı toz biber, varsa maydanoz güzelce karıştırılır. Ekmek dilimlerinin üzerine kalınca sürülür. Fırında sadece üst ayarıyla kızarıncaya kadar pişirilir, servis yapılır.

Düğün turşusu



Patlıcan  ve biber doğranıp haşlanır. Blenderin içine 1 büyük başın tamamı sarımsak soyulup taneleri, 1 çay bardağı limon suyu yada koruk ekşisi,1 çay bardağı zeytinyağ, tuz, 1 dilim ekmek içi, 1 su bardağı su konur. Mikser çalıştırılıp malzemeler iyice ezilir. Haşlanmış patlıcan-biberlere  karıştırılır. Suyu az gelirse biraz daha eklenir. Yemekte servis yapılır.

6 Nisan 2011 Çarşamba

ALABALIK İSKENDER

Malzemeler: 2 tane alabalık, 4 tane patates, zeytinyağ, kırmızı toz biber, kese yoğurdu, 2 diş sarımsak, 1 kahve fincanı mayonez.

Yapılışı: Patatesler soyulup rendelenir, suyun içinde ıslatılıp nişastası çıkarılır.Bir bezin üstüne konup iyice kurutulur, zeytinyağda kızartılır. Alabalıklar kızartılıp kılçıklarından tamamen ayıklanır, patateslerle karıştırılır.Servis tabağına alınır. Kese yoğurdu ezilir,mayonez ve ezilmiş sarımsakla karıştırılır.Balığın üzerine yayılır. Yeşilliklerle süslenir.

4 Nisan 2011 Pazartesi

Pancar kavurması


Pancar kavurması
Kırmızı pancarın sapları ve yaprakları yıkanıp doğranır. Kuru soğan doğranıp zeytinyağda kavrulur.Kırmızı toz biber ve biraz salça eklenip karıştırılır. Doğranan pancarlar eklenip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte su eklemeden kavrulur. Bir tabağa alınıp yoğurtla servis yapılır.

Pizza

Tavada pizza.
Malzemeler:
1 tane yumurta,
1 fincan yoğurt,1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
3 fincan un,biraz tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ.
ÜZERİ İÇİN:
Sucuk,sosis,üzerine sürmek için ketçap,kaşar peyniri,zeytin,kekik,
mısır,biber (İstediklerinizi koyabilirsiniz)
Yapılışı: Hamur malzemeleri karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır. Yağlanmış teflon tavaya kaşıkla yayılır.Üzerine biraz sulandırılmış ketçap sürülür. Malzemeler doğranıp yayılır. Üzerine kapak kapatılır, kısık ateşte pişirilir. Hamur çok kalın olmaz.

İncir dolması


İncir dolması
Kuru incirler ıslatılıp yumuşatılır.Çıkardıktan sonra sapları koparılıp kaşıkla içleri karıştırarak oyulur. Ceviz, tarçın ve biraz şeker eklenerek doldurulur. Ters çevrilerek tepsiye dizilir. İster sütle, istenirse biraz şeker eklenmiş suyla pişirilir.

Sıkma

Malzemeler:  Hamuru:1 kg. kıyma, 3 yumurta, tuz, karabiber, 1 soğan, aldığı kadar un.
  Et suyu, domates salçası, haşlanmış nohut.   Üzerine ezilmiş kese yoğurdu, tereyağda kızdırılmış kırmızı toz biber.   Kızartmak için zeytinyağ.
Yapılışı: Hamur  malzemeleri yoğrulup kurşun kalem şeklinde uzatılır.Nohut gibi minik parçalara ayrılıp uzunlamasına yuvarlanır, zeytinyağda kızartılır.
Bir tencereye et suyu konup salça eklenerek ezilir.Kaynayınca kızartılan sıkmalar atılır, yumuşayıncaya kadar pişirilir,nohutlar eklenir. Az su kalacak şekilde piştikten sonra servis tabağına alınır. Üzerine yoğurt ve kırmızı biberli sos dökülür, servis yapılır.

3 Nisan 2011 Pazar

Şam tatlısı




Malzemeler: 1/2 kg. taze yoğurt, 1/2 kg. iri irmik, 1 su bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat, ( Eğer katı olursa biraz da süt)
Şurubu: 3 su bardağı şeker,4 su bardağı su, biraz limon suyu.
Üzeri için: fıstık, ceviz, fındık vb.
Yapılışı: İrmik,yoğurt, şeker ve kabartma tozu karıştırılır,eğer hamur kek kıvamında olmazsa biraz süt eklenir. Yağlanmış bir tepsiye dökülür, üzerine ceviz, fındık vb. dizilir,fırında pişirilir. Şurubu için şeker ve su kaynatılır, ineceğine yakın limon suyu konur, soğutulur. Pişen tatlı fırından çıkarılıp dilimlenir soğuyan şurup üzerine dökülür